Kilpailukokemuksia Mastereiden Sprintti-MM-kisoista

25.3.2019

Halli on hieno!
Halli on hieno!
Bändi piti huolen taukomusiikista
Bändi piti huolen taukomusiikista
Päättäjäisissä nähtiin hienoa perinneluistelua
Päättäjäisissä nähtiin hienoa perinneluistelua

Ari Häyrinen kertoo vaikutelmistaan Hollannin Leeuwardenin kilpailuista - hyvä reissu

Vuonna 2009 Kensu-Cupin 500 metrin kisan tuloslistalle ilmestyi uusi nimi vaikuttavalla 54,81 sekunnin ajalla. Se oli ensimmäinen kisani, joten tänä vuonna tuli kuluneeksi 10 vuotta ensimmäisestä kisastartista. 

Kun tuli tilaisuus lähteä masterien sprinttikisoihin Leeuwardenin pikaluisteluhalliin, niin oli selvää, että tässä on oiva tapa juhlistaa 10-vuotista kisataivalta pikaluistelun saralla. Kensusta ei tällä kertaa ollut mukana muita, mutta meitä suomalaisia kisaajia oli mukana kaikkiaan yhdeksän. Osallistujia kisoissa oli kaiken kaikkiaa 220.

Leeuwarden on suurin piirtein Jyväskylän kokoinen, hyvin tuulinen (ja hyväntuulinen) kaupunki Hollannissa. Kaupunki oli vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupunki, joten matkakohteena se olisi muutenkin ollut mielenkiintoinen. Kaupunki on myös kuuluisan 11-kaupungin luistelun lähtö- ja maalipaikka (elfstadschaas, lue lisää alareunasta). Leeuwardenin hallikin on nimeltään 11stadshall tämän maratonkisan mukaan. Kisa on ollut Hollannissa iso tapaus, mutta sitä ei ole enää aikoihin pystytty järjestämään, koska kanaalit eivät ole jäätyneet vanhaan malliin. 

Ensimmäinen tavoite oli olla ajoissa lähtöviivalla, mikä vähän kisanneelle ei ole mikään itsestäänselvyys. Se onnistui, vaikka vähän kiire jossain välissä tulikin. Tosin hallissa ajoittaminen on vähän helpompaa, koska ei tarvitse kuoriutua pilkkihaalarista kisaa varten vaan riitää, että vetää trikoon hupun ylös.

Toinen tavoite oli luistella omat ennätykset 500 ja 1000 metrillä. Koska ennätyksen olivat ulkojäiltä, niin uusien ennätysten tekemiseen piti riittää pystyssä pysyminen ja edes jonkinlaisen luistelusuorituksen tekeminen hyvien olojen pitäessä huolta ajan parantumisesta.

Ja kyllä ne olot olivatkin hyvät. Jää oli todella liukas! Lisäksi jään rakenne on jollain tapaa erilainen kuin ulkona. Jää on sitkeää, ei kovaa kuten pakkasjää kotiradoilla. Hetkeäkään ei tuntunut että luistin ei pitäisi vaan luottoa pitoon riitti niin karteissa kuin suorillakin.

Kisa

Eka startti jännitti yllättävän vähän. Hallissa oli rento tunnelma ja kvartettilähdöt pitivät tapahtumat käynnissä jatkuvalla syötöllä.

Olin edellisenä päivänä kävellyt tuntikausia kaupungilla ja käynyt ajamassa myös tunnin pyörälenkin (Hollannissa kun oltiin). Paras terävyys oli jäänyt jonnekin Leeuwardenin kanaalien varrelle. Siitä huolimatta alitin ensimmäisen kerran 45 sekunnin rajan, joka on ollut itselleni jonkinlainen tavoittamaton haamuraja.

Oma 500 metrin ennätys parani toisella vedolla puolitoista sekuntia (43,6) ja tonnin ajasta lähti nelisen sekuntia. Harmittavasti puku aukesi toisella tonnin vedolla ja siihen tuhriintui puolentoista minuutin alitus. Mutta neljä starttia, neljä ennätystä, joten tyytyväinen täytyy olla. Omien ennätysten taso ei aivan huikaiseva ollut. Vertailun vuoksi:yli 65 vuotiaissa paras 500 metrin aika oli 42,99 ja paras tonnin aika oli 5 sekuntia(!) nopeampi kuin omani. Eli vielä on aikaa parantaa!

 

Tässä vielä muutama vinkki ensikertaisille:

- hallissa on kylmä, pelkkä trikoo ei riitä (lämmin alusasu + pipo ja hanskat)

- merkitse teräsuojat TODELLA näkyvästi (minun suojani vaihtuivat)

- harjoittele startteja ja lähtöasentoa ennen kisaa. Liukkaalla hallijäällä luistinten pitäminen paikallaan vaatii vähän keskittymistä.

- harjoittele niitä kaarteita!!!

- kisan aikana verryttelyradalla on tavallaan kaksi kaistaa. Sisäreuna on lönköttelyrata ja ulkoreuna on verryttelyvetoja varten. Pysy siis radan sisäreunassa, jotta et pakota verryttelyvetoa tekevää väistämään kisaradan puolelle.

- mene lähtöalueelle ajoissa, mutta älä liian aikaisin (tulee kylmä)

- muista nauttia!

Lopuksi

Kannattiko lähteä? Ehdottomasti! Kisajärjestäjät olivat kyllä laittaneet kaikki peliin: bändi soitti väliajoilla, järjestelyt pelasi ja kahviosta sai hyvää capuccinoa. Ja se kaarreluistelu hallissa on vaan kivaa!

Pieni videokooste: https://www.youtube.com/watch?v=JK0VxbBCA7o

Kiitokset mukana olleille suomalaisluistelijoille tsemppauksesta ja neuvoista!

 

Voit lukea alussa mainitusta 11-kaupungin kisasta lisää wikipediasta:

englanniksi: https://en.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht

suomeksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht

videoita 11-kaupungin kisoista: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Elfstedentocht_videos