Short track

Kensulaisia short track- luistelijoita kansainvälisellä Shorttrackonline- sivustolla!

 

Pyry Kilpeläinen

Eemeli Kanervo 

Verneri Kinnunen

Short track tunnetaan toiselta nimeltään lyhyen radan pikaluisteluna tai kaukalopikaluisteluna. Lajia kilpaillaan useimmiten jääkiekkokaukalossa 111 1/3 m pituisella radalla, mutta lajia voi toki harrastaa kaikilla jääalueilla, mihin rata mahtuu. Viitaniemessä rata on maalattu ison jään keskelle sinisin merkein. Normaalit hokkarit tai taitoluistimet sopivat hyvin harrastuksen aloittamiseen. Kypärä on pakollinen varuste ja kisoissa myös kaulasuojus. 

Oleellisia eroja perinteiseen pikaluisteluun ovat radan lyhyys, kaarteiden jyrkkyys ja yhteislähtö. Rata asettaa myös luistimille erityisvaatimuksia. Short track -luistimet eroavat tavallisista pikaluistimista siinä, että terää on siirretty kengän pohjassa vasemmalle helpottamaan kaarreluistelua. 

Yhteislähtö tuo oman värinsä short track -kilpailuun. Se vaatii luistelijalta erityisiä taktisia taitoja. Kilpailussa maaliintulojärjestys ratkaisee karsintojen kautta voittajan, eikä luisteluajalla ole merkitystä. Kilpailutapahtuma on nopea, kiihkeä, värikäs ja jännittävä sekä usein dramaattinenkin, koska lyhyellä radalla ja tiukoissa kaarteissa ei aina voi välttyä kontaktilta toisiin kilpailijoihin. Short track -kilpailu on siksi myös kiinnostavaa katsottavaa.

Short track on myös olympialaji. Erityisen paljon harrastajia on Kaukoidässä ja Pohjois-Amerikassa. Vuoden 2006 talviolympialaisissa Etelä-Korea keräsi eniten mitaleja. Miksei myös Suomesta löytyisi hyvää joukkuetta esim. seuraaviin 14-18 -v. nuorten talviolympialaisiin, sillä ketteriä luistelijoita ei maastamme puutu!

 

 

Short trackin seuraennätykset

Miehet

500m 50,08 Verneri Kinnunen 29.3.2014 Kisakallio (FIN)
1000m 1.46,96 Verneri Kinnunen 29.3.2014 Kisakallio (FIN)

 

D-pojat

500m 1.18,26 Pyry Kilpeläinen 29.3.2014 Kisakallio (FIN)
1000m 2.35,22 Eemeli Kanervo 29.3.2014 Kisakallio (FIN)