Potku

TERVETULOA KENSUn POTKUJAOSTON KOTISIVULLE

Kaipaatko uutta potkua ?; Potkukelkkailu ja -lautailu ovat sitten sinulle uudet elämykselliset harrastukset! Plärää näitä Kensun potkujaoston sivuja rohkeasti lisätiedon saamiseksi.


Tavoitteet

Kensun potkujaoksen tavoitteena on edistää potkukelkkailun ja -lautailun lajitietoutta Jyvässeudulla. Lajitietouden jakamisella autetaan ihmisiä huomaamaan näiden lajien hienot erityispiirteet ja edut. Tietoa jaetaan mm. välineistä, harrastuspaikoista, harjoittelusta, tapahtumista, kilpailuista ja potkukavereista.

Potkukelkkailu

Potkukelkkailu on erinomainen kunto- ja kilpaurheilulaji, jonka harrastaminen ei ole liian tiukkapipoista puuhaa. Joskin kypärää suositellaan käytettäväksi myös tässä lajissa.

Avainpiirteet
·  Rytmikäs
·  Monipuolinen
·  Edullinen
Tavallinen kuntoilijakin saa kelkan kiitämään nautinnollisia nopeuksia. Edellytyksenä reippaalle etenemiselle on hyvä kunto ja sekä se, että perehtyy vähän lajin potkutekniikkaan ja välineisiin. Parhaimmillaan potkukelkka on pitkillä matkoilla, joilla kelkkailija etenee helposti nopeammin kuin pystyisi vastaavia matkoja juoksemaan. Potkukelkkailijan huippunopeudesta mainittakoon esimerkkinä, että kilpapotkukelkkailija Hannu Vierikko Ketkupolkasta on saavuttanut tasaisella jäällä tuulettomissa olosuhteissa 40 km/h huippunopeuden.

Talvikelit ovat viime vuosina suosineet potkukelkkailua. Silloin kun hiihtäjät ovat tuskailleet lumen puutteessa tai luistelijat sileän jään puutteessa, ovat kelkkailijat ovat kiitäneet järvien jäillä hurmoksessa nauttien huimasta vauhdista. Potkukelkka kulkee loistavasti melko rosoisillakin luonnon jäillä. Potkukelkka kulkee myös lumella eikä tarvitse alleen välttämättä kirkasta jäätä. Liukkaalla jäällä ihmisen potkimiskyvyn rajamailla potkiva tai alamäessä kelkkailija kulkee nopeudella, joka kysyy myös rohkeutta.

Talvipotkijan varusteet ovat (kilpa-) potkukelkka, 10-12 mm:n piikein varustettut piikkarit (ja tietysti kypärä). Lisäksi jäällä kelkkaan laitetaan alle erityiset jääjalakset, joilla kelkkailussa potkaistaan "uuteen ulottuvuuteen".


Potkulautailu

Potkulautailu on potkukelkkailun kesäharjoittelumuodon lisäksi kehittynyt omaksi kilpailu- ja kuntoilulajikseen myös Suomessa. Se on erityisen sopiva kuntoilumuoto kiireiselle nykyihmiselle. Se on kevyempi liikuntamuoto kuin juoksu, mutta hieman vaativampi kuin pyöräily. Esim. potkulaudalla voit singahtaa pidemmänkin työmatkan kohtalaisen joutuisasti vähemmin vaaratilantein kuin vastaavalla sykkeellä etenevä pyöräilijä.

Avainpiirteet
·  Laajat liikeradat
·  Vahvistaa potkulihaksia
·  Sopii arkikäyttöön
Kesäpotkijan varusteet ovat potkulauta ja kypärä (, mutta ei mitä tahansa potkulautaa). Lisäksi voidaan käyttää potkulaseja suojaamaan näköä hyönteisiltä.

Linkit

Suomen Potkukelkkailu- ja Potkulautailuliitto kotimaan lajijärjestö.
Potku-uutiset  ajantasaisia uutisia potkumaailmasta.