KENSUlaiset päättivät luistelukauden ulkomailla ja kotimaassa

10.3.2016

Suomen joukkue nuorten maaottelussa
Suomen joukkue nuorten maaottelussa

Kuopion jäämaraton, ikäkausimaaottelu Norjan Bjugnissa, mastereiden yleisluistelun MM-kisat Hollannissa, Seinäjoen Season Closing Race

Kuopion jäämaraton

Lauantaina 27.2.2016 luisteltiin Kuopiossa Kallaveden jällä Finland Ice Marathon. Matkoja oli jouduttu hieman lyhentämään keliolosuhteiden vuoksi. KENSU:n kestävyysluistelijat pitivät perinteitä yllä napsien hyviä sijoituksia omissa sarjoissaan.

Kirsi Korpijärvi luisteli ylivoimaiseen voittoon naisten 60 kilometrillä. Oiva Lipsonen taittoi 100 kilometriä neljään tuntiin sijoittuen kokonaistuloksissa hienosti kymmenenneksi. Aimo Väisänen osallistui M-60-sarjan SM-taistoon ja ehätti 60 kilometriltään maaliin kolmantena. Vesa Santala ja Toni Leppänen kokeilivat kanttiaan 40 kilometrillä hyvin tuloksin: Vesa oli kuudes ja Toni sijaluvulla 18. Marko Korhonen kaappasi ”sprinttimatkalla” eli 24 kilometrillä voiton koko porukasta.

Tulokset: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3192&language=fi&ignoreuseragent=true

Ikäkausimaaottelu Bjugn Norja 5.-6.3.2016

Nuorten ikäkausimaaottelu luisteltiin Norjan Bjugnissa Fosenhallenissa 5.-6.3.2016. Kensusta mukana oli B-tytöistä Jutta Niittylä. Ohessa Jutan kisatunnelmia:

Bjung sijaitsee pitkän matkan päässä Jyväskylästä, ensin lennot Helsingistä Osloon ja sieltä Trondheimiin. Trondheimista laivalla ja bussilla Bjungiin, Matka kesti kaikkiaan 16 tuntia Jyväskylästä. Perjantaina kävimme tutustumassa jäähän ja halliin. Jää oli liukas, mutta halli hieman viileä.

Lauantaina oli vuorossa 500 m (48,20) ja 1500 m (2.30,87). Huolimatta 500m:n hitaasta startista, molemmat ajat olivat ennätyksiä. Sunnuntaina luistelimme 1000 m (1.37,99) ja 3000 m (5.27,52). 1000 m:n aika oli myös ennätykseni, mutta 3000 m:llä jäin kolmisen sekuntia Heerenveenissä tekemästäni ajasta.

Kisamatka oli hauska ja kokemuksia antava. Kotimatkalla sai tosin hieman jännittää, ehtisimmekö Oslon koneeseen, kun lento Trondheimista oli myöhässä. Onneksi ehdimme nippanappa Helsingin koneeseen ja Suomeen.

Norja voitti ikäkausimaaottelun keräten 642 pistettä. Suomi oli toinen 344 pisteellä ja Ruotsi kolmas 307 pisteellä.

Tulokset: http://www.speedskatingresults.com/index.php?p=2&e=15953

Mastereiden yleisluistelun MM-kisat Hollannissa

Mastereiden yleisluistelun 25. maailmanmestaruuskilpailut luisteltiin Hollannissa Leeuwardenissä 4-6.3.2016. Suomesta mukana oli viisi luistelijaa – myös KENSUn Kari Niittylä. Seuraavassa Karin kisakokemuksia.

Osa porukastamme tuli suoraan edellisen viikonlopun sprinttereiden masterkisoista Italiasta. Itse menin paikan päälle keskiviikko-iltapäivällä. Tuloiltana kävin hieman tutustumassa Iistedenhallin jäähän, jossa en ollut aikaisemmin käynyt.  Jää tuntui liukkaalta Viitaniemen jälkeen.

Kisat alkoivat kaikilla sarjoilla perjantaina. 500m:n (46,83) luistelulla. Pitkä kilpailemattomuus näkyi luistelussa epävarmuutena. Lauantain luistelumatkojen järjestys oli outo: Ensin luistelimme aamulla 3000 m (4.53,82) ja iltapäivällä 1500 m (2.18,01). Sunnuntaina oli sitten vuorossa 5000 m (8.27,78). Yhteispisteissä olin kahdenkymmenen luistelijan joukossa 17. Suomeen saatiin toki yksi mitali, Pentti Kiiskinen voitti M70 hopeaa.

Tulokset olivat kauden parhaat, mutta talven puuttuvat kovat luistelutreenit näkyivät siinä, etten jaksanut pitää kovempaa vauhtia. Kisoissa ei nähty todellisia huippuaikoja, mutta kisojen taso oli huikea. Eri sarjoissa näkyi, miten muualla maailmalla jaksetaan pitää vauhtia pitkillä matkoilla. Koska kisat olivat Hollannissa, hollantilaiset olivat tietysti edustettuina runsaslukuisina eri sarjoissa.

Hollannin tulokset: http://www.speedskatingresults.com/index.php?p=2&e=15949

Seinäjoen Season Closing Race – kauden päätöskisat

Seinäjoella luisteltiin perinteiset ennätyskokeet luistelukauden kotimaisina päätöskisoina 5. ja 6. maaliskuuta. Jään pehmeys tosin vei useimmilta mahdollisuuden ennätysaikoihin, koska oltiin luonnonjään armoilla ja sää vaihteli nollan ja plusasteiden tuntumassa. Mikäli tekojäälaitteet olisivat olleet kunnossa Seinäjoella oltaisiin tehty varmasti hyviä aikoja, koska keli oli muuten mainio. KENSUsta kauden loppukiihdytyksissä olivat Pihla Kilpeläinen B-tytöissä ja Risto Palttala Masters-kuuskymppisissä.

Seinäjoen tulokset: http://www.su-luistelu.fi/pages/index.php