harjoittelu

Onko pikaluistelun harjoittelu vain radan kiertämistä? Kuulostaa tylsältä!


Tämä on hyvä kysymys! Monesti törmää käsitykseen, että pikaluistelu on sitä, että vuoron alkaessa aloitetaan radan kiertäminen ja vuoron loppuessa kiertäminen lopetetaan. Se olisi supertylsää ja onneksi näin ei ole!

Juniorit tekevät hyvin vaihtelevia harjoituksia jäämiehestä erilaisiin viesteihin valmentajan opastuksella. Aikuiset ja vanhemmat juniorit puolestaan tekevät yleisesti niin sanottuja "vetoja".

Veto on lyhimillään yksi suora ja yksi kaarre niin kovaa kuin pääsee ja pisimillään kymmeniä kierroksia hiljaisemmalla vauhdilla. Pikaluistelun luisteluasento on niin kuormittava, että asennossa ei jaksa kovin pitkiä aikoja luistella. 

Ryhmässä tehdyt vetoharjoitukset ovat harjoittelun suola. Jos olet koskaan ajanut maantiepyörällä letkassa, niin tiedät kuinka helppoa letkassa on tulla paljon omaa normivauhtia kovempaa. Sama pätee luisteluun. Letkan hännillä kokemattomammatkin saavat vauhdin hurmaa ja pääsevät luistelemaan kaarteita hyvällä vauhdilla.

Ovatko aikuisten jäävuorot ohjattuja?

Yleensä eivät pois lukien Short track -harjoitukset. Viitaniemen harjoitukset ovat usein ns. vertaisohjattuja. Tämä tarkoittaa sitä, että muodostuu pari kolme ryhmää, jotka vetävät läpi jonkin harjoitusohjelman. Esimerkiksi joku porukka saattaa päättää luistella 3 x 9 kierrosta ja sen jälkeen muutamia yhden kierroksen vetoja.

Siitä voi sitten oman kunnon ja kokemuksen mukaan valita, mihin ryhmään haluaa liittyä.