Pirjo Lehtisen tekniikkaopetusilta

3.12.2018

Painonsiirto lähtee lantiosta, ei yläkropasta.
Painonsiirto lähtee lantiosta, ei yläkropasta.
Keskittyneitä oppilaita.
Keskittyneitä oppilaita.
Oikeanlaisia luisteluasentoja.
Oikeanlaisia luisteluasentoja.
Painonsiirron harjoittelua.
Painonsiirron harjoittelua.

Pikaluistelukoulun valmentaja / valmennuspäällikön Roosa Hiltusen näkemyksiä Pirjo Lehtisen pitämästä tekniikkaillasta.

Viime viikon tiistaina 27.11. saimme vieraaksemme Suomen Luisteluliiton pikaluisteluvalmentajan Pirjo Lehtisen. Lehtinen piti koulutusta pikaluistelun tekniikasta 26 luistelijalle, joista osa oli pikaluistelijoita ja osa retkiluistelijoita. Aluksi käytiin läpi perusasiat teoriaosuudessa, jonka jälkeen siirryttiin vielä jäälle.

Teoriaosuus alkoi pikaluistinten esittelyllä. Lehtinen kävi läpi eroja pikaluistimen ja retkiluistimen välillä ja avasi myös sitä, mitkä asiat määrittävät terän muodon. Lehtinen jakaa pikaluistelutekniikan kolmeen osaan. Luisteluasento, puristuksen suunta ja ”paketti” luovat optimaalisen pikaluistelutekniikan perustan. Luisteluasennossa selkä on vaakatasossa ja jalat noin 90 asteen kulmassa. Myös nilkkakulma on tärkeä, sen tulisi olla noin 45 astetta. Puristus lähtee suoraan sivulle, ja käsien ja jalkojen tulee liikkua samaan tahtiin. Tällöin puhutaan ”paketista”, kun jalat ja kädet ovat yhtä aikaa ala-asennossa ennen uuden puristuksen alkua. Luistelijat pääsivät kokeilemaan näitä tekniikka-asioita ensin kengät jalassa, ennen jäälle siirtymistä.

Jäällä aloitettiin ensin perusasioista, ja siirryttiin sitten pikkuhiljaa haastavampiin harjoitteisiin. Luistelijoita oli eri tasoisia ja ikäisiä, mutta kaikki tekivät parhaansa jokaisen harjoitteen kohdalla. Kahden ja jalan liu’uista siirryttiin puristuksen suunnan harjoitteluun ja kaarreluisteluun. Kaarreluistelussa tärkeää ulkokantilla liukumista harjoiteltiin myös. Lopuksi halukkaat pääsivät vielä harjoittelemaan lähtöjä entisen huippuluistelija Lehtisen opeissa.

Jokainen osallistuja sai varmasti ainakin alustavan käsityksen pikaluistelun tekniikasta Pirjo Lehtisen tekniikkaillasta. Lehtisen käyttämiä harjoitteita pystyy jokainen viemään myös omaan harjoitteluunsa, ja sitä kautta parantaa omaa tekniikkaansa jatkossakin. Pikaluistelukoulun valmentaja sai myös paljon hyviä vinkkejä lasten tekniikan hiomiseen. Kaiken kaikkiaan tekniikka- ja harjoitteluilta oli siis menestys, ja kiitos tästä kuuluu paitsi Pirjo Lehtiselle, myös jokaiselle osallistujalle!

- Roosa Hiltunen